keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Suosi Suomalaista? (a.k.a. osta sukset ulkomailta!)

Tapan aikaa ja kirjoittelen tuntemuksia uusien suksien hankkimisesta ja sen helppoudesta/vaikeudesta tilattaessa sukset rakkaan kotimaamme ulkopuolelta ja lähinnä siis EU:n sisältä.

Onko pakko ostaa sukset?

Kun vanhat sukset alkaa näyttää jyrän alle jääneiltä, ovat jääneet lyhyiksi, eivät vaan tunnu sopivilta, aika on ajanut niistä ohitse, tai uudet sukset on saatava ihan muuten vaan, niin hätäisempi hiihtäjä painuu samantien paikalliseen Outersporttiin ja ostaa sieltä myyjän suosiollisella avustuksella skimbat, joista ei kummallakaan osapuolella välttämättä ole mitään käytännön kokemusta, tai edes lukemalla hankittua tietoa valmistajan tuottaman mainoslehtisen lisäksi. Näinkin toimimalla saattaa saada ihan hyvät sukset kohtuullisen edullisesti, jos tuuri käy. Pienellä maltilla ja vaihtoehtojen punnitsemisella välttyy varmasti kuitenkin monelta ärräpäältä.

Ennakkointia

Itse olen suksien ostamisessa "nyyppari", mutta valveutuneena kuluttajana tulee usein ostettua tarvekalut lähinnä edullisesti, mikä ei tarkoita välttämättä halpaa, koska halvalla harvoin saa hyvää. Edullisuudesta on hyvä muistaa, että se käsitteenä kohdistuu tuotteen hinta-laatusuhteeseen (ja osittain myös hankintatapaan), tai niin minä sen ainakin olen aina mieltänyt. Edullinen voi olla kalliskin, mutta se on usein myös sitten se paras. Hintojen ja laadun vertailu on siis allekirjoittaneelle jollain tapaa jo rutiini sellaista tuotetta ostaessa, jonka kohdalla hintaa, laatua ja ominaisuuksia on helppo ja järkevä vertailla. Vertailua siis kehiin tässäkin asiassa. Jos ei itseltä tietoa ja taitoa löydy, niin sitten kysytään sellaiselta, jolta knowhow löytyy. Lähteitä onkin sitten kavereista ja tutuista lehtien kautta nettiin. Kriittinen ajattelu auttaa tässäkin ja jos kaveri kehuu omat Rossarinsa maasta taivaaseen, voi se johtua vaikkapa vain siitä, että ko. kaveri on suksilla pöhistellyt viimeiset 15 vuotta, eikä ole muihin edes koskenut

Mistä alkaisin?

Oletetaan, että jonkinlainen perustieto ostajalta jo löytyy, mutta edellisestä suksienostokerrasta on saattanut vierähtää jo hetkinen aikaa. Mikä eteen? No netti tietysti! Googlettamalla pääsee jo pitkälle jos on jokin käsitys siitä, mitä on hankkimassa. Eri suksimerkeillä on valmistajien omat sivut (esim. Atomic, Rossignol, Salomon, Stöckli, Völkl), joista voi käydä ihmettelmässä mitä ihmeellismipiä kirjainlyhenteitä, jotka kuvaavat suksissa käytettyjä valmistusmateriaaleja ja -tekniikoita, mutta valmistajien sivuilta on ihan hyvä aloittaa. Saapahan ainakin jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä malleja nyt on mahdollisesti myynnissä ja perstuntuman siitä, minkälaiseen laskemiseen merkin mallit on mahdollisesti tarkoitettu. Noilla sivuilla kannattaa muistaa se, että siellä esitellään aina se uusin malli, joka ei nimestään huolimatta aina ole sama, kuin vaikkapa edellisen kauden malli.

Ja sitten vertaillaan

Kun vaikkapa valmistajan sivuilta on bongattu itselle mahdollisesti sopiva suksi, niin sitten voikin alkaa vertailemaan. Itse käytän metodia, jossa luokittelen tuotteen yleensä jollain tapaa hinnan ja laadun mukaan ja suoritan vertailuja rinnakkain: hinta ja laatu tulee tarkastettua samaan aikaan. Omalle kukkarolle sopimattomia merkkejä/malleja ei kannata kuitenkaan heti tässävaiheessa hylätä, vaan ehkäpä siirtää ne ennemminkin "loistavan tarjouksen sattuessa"-koriin. Jos vertailun tässä vaiheessa vaikkapa käyttäjien arvioista käy selväksi, että suksi on kuraa esim. laadultaan, niin surutta hylkyyn vaan. Vertailussa kannattaa myös muistaa ottaa huomioon "wanhat mallit" (lähinnä edellinen vuosikerta), koska saattaahan olla, että edellisen kauden malli tulee erittäin edulliseksi hankinnaksi.
Koska monellakaan perusjampalla ei ole Levi vieressä (ei pääse aina itse koittamaan), niin aika usein varsinkin laatu/sopivuusvertailua on tehtävä alan lehdistä ja nykyään netistä. Skimbaajan foorumilta voi löytää harkinnassa olevista suksista laskijoiden arvioita ja jos ei suoraan löydy, niin mikä estää kysymästä: "Sopivatko sukset x minulle, kun olen 120cm pitkä ja painan 120kg ja en ole ikinä lunta nähnytkään" toistuu sielläkin aina silloin tällöin ja joku saattaa kysymykseen jopa vastatakin. Netti on pullollaan arvioita suksista, mutta yksi parhaista lienee Ski Equipment Reviews & News-sivusto, jossa tuntuu olevan erittäin kattavasti eri merkit ja mallit ja kohtuullisen paljon nimenomaan käyttäjien arvioita eri suksista. Uusimpien mallien kohdalla ei arvosteluja ihan alkusyksystä välttämättä löydy, mutta mikäli edellisen vuoden malli on käytännössä sama kuin uusi, niin arvioita saattaa ollakin paljon. Käyttäjien arvioita lukiessa on taas hyvä muistaa, että ne ovat aina subjektiivisia, mutta jos 105 käyttäjää kehuu suksea hyvin perusteluin ja yksi lyttää ne paskoiksi, niin mitä siitä voisi päätellä...
Hintojen vertailussa ei auta muu, kuin Google (myös foorumeilla kannattaa pitää silmät auki) ja suksien merkki ja malli. Suomalaisiakin kauppoja löytyy netistä (esim. Suksikauppa.com) ja niistä on hyvä aloittaa Suomen hintatason tarkastelu. Ulkomailta kauppoja sitten löytyykin enemmän, kuin tähtiä taivaalta ja sen "parhaan" löytäminen voi olla hankalaa (FOORUMEILLA SILMÄT AUKI VIIMEISTÄÄN NYT!!!). En listaa tähän yhtään ulkomaista nettikauppaa, mutta seuraavassa kappaleessa kerron jo täällä parikin kertaa mainitun kaupan osoitteen ja tuntemukset ko. kaupasta. Pääsääntönä kun muistaa ulkomailta tilatessa, että EU:n sisältä ostettaessa ei tarvitse murehtia tulleista tms. vaan kaikki veroineen on hoidettu. Tavaran vapaa liikkuvuus on ihana asia.


Ja näinhän se tavara sitten liikkui

Joulukuun alussa 2008 päätin ostaa sukset. Myös arvoisa matkanjohtajamme oli kypsytellyt ajatusta uusista suksista, joten voimien yhdistäminen kartoitusta tehtäessä oli selviö. Lueskeltiin nettiä tahoillamme ja lähinnä The Misleaderin ansiosta Ski Equipment Reviews & News sivusto oli ahkerassa käytössä. Masa löysikin itselleen sopivan mallin, mutta hinta Suomessa suksilla oli suolainen. Olin itse törmännyt erääseen Saksalaiseen nettikauppaan selaillessani erilaisia hinta- ja mallivaihtoehtoja, mutta en ollut kiinnittänyt siihen sen kummempaa huomiota. Masa vinkkasi löydöstäni tietämättä minut Sport Conradin sivuille, joita joku suomalainen jamppa oli mainostanut Skimbaajan foorumilla. Siitä se ajatus sitten lähti. Koska oma budjettini oli lähtökohtaisesti tiukka, niin keskityin lähinnä erittäin edullisiin suksimalleihin, joissa tuolta tilatessa säästöä olisi tullut joitakin kymppejä. Ei paha. The Misleader löysi siis uudet suksensa ja niissä säästöä Suomen hintoihin olikin sitten reilusti. Ainakin 16... Tai siis satoja euroja. Malli oli kyllä edellisen kauden malli, mutta se oli saanut ylistäviä arvosteluja ympäri nettiä. Pähkäilin hetken ja laskeskelin... päädyin Atomiceihin. Samaa sarjaa kuin Masalla, mutta "kevyempi" malli, joka sekin oli pelkästään kehuttu. Sukset tilaukseen siis! Sport Conradin tilausmenetelmä oli erittäin yksinkertainen ja selkeä: "Valitse sukset + valitse siteet = kokonaishinta (muista rahtimaksu [Suomeen 25€])". Kun vielä muistaa ilmoittaa kysytyn monojen ulkomitan, niin saa vielä oikein asennetut siteetkin. Maksuvaihtoehtoina luottokortti, tai lasku etukäteen. Laskun olisi saanut tilattua omaan sähköpostiinsa, joten siinäkään ei aikaa olisi hirveästi tuhraantunut. Luottokortilla maksettaessa homma oli vieläkin simppelimpi. Ei mitään ylimääräistä sähellystä, vain perustiedot lomakkeeseen ja homma oli bueno. Omien suksien kohdalla käytin siis Masan luottokorttia (kyllä, meillähän on yhteiset rahat...), mutta poikkeavaa toimitusosoitetta, jolle oli tiedot lomakkeessa erikseen. Kätevää. Paketin lähtöajaksi luvataan sivuilla 3-5 arkipäivää, kun on kyse muusta, kuin Saksanmaasta. Piti paikkansa (Masan sukset taisivat lähteä kahdessa päivässä). Sukset siirtyivät Conradilta UPS:n haltuun ja matka kohti Suomea alkoi. Seuraavassa yhteenveto UPS:n pakettiseurannan annista (seurantanumero pamahtaa ilmoitettuun sähköpostiin, kun UPS paketin itselleen kirjaa):

WOLFRATSHAUSEN, DE
05.12.2008 12:02 LASKUTUSTIEDOT SAATU
05.12.2008 18:28 LÄHTÖSKANNAUS
05.12.2008 20:24 LÄHTÖSKANNAUS
NURNBERG, DE
05.12.2008 22:09 SAAPUMISSKANNAUS
NURNBERG, DE
08.12.2008 7:38 LÄHTÖSKANNAUS
NIEDERAULA, DE
08.12.2008 11:00 SAAPUMISSKANNAUS
08.12.2008 11:30 LÄHTÖSKANNAUS
LANGENHAGEN, DE
08.12.2008 15:51 SAAPUMISSKANNAUS
08.12.2008 21:20 VIENTISKANNAUS

Tässä kohtaa paketti siis irtosi Saksan maaperältä ja seuraava määräasema olisi Helsinki-Vantaa. Koska tiesin UPS:n menettelyn toimittaa paketti mielivaltaisesti klo 9-19 välisenä aikana arkipäivänä ilmoittamatta esimerkiksi puhelimitse asiakkaalle toimitettavasta paketista tein ennakoivan liikkeen ja soitin UPS:n palvelunumeroon siirtääkseni toimituspäivän sellaiseen päivään, jolloin minulla on aikaa päivystää pakettia saapuvaksi.

HELSINKI, FI
10.12.2008 10:16 PAKETTIA KOSKEVA TOIMITUKSEN MUUTOSPYYNTÖ KÄSITTELYSSÄ / PAKETTIA SÄILYTETÄÄN TULEVAA TOIMITUSTA VARTEN. UPS YRITTÄÄ TOIMITUSTA PYYDETTYNÄ PÄIVÄMÄÄRÄNÄ


UPS:n asiakaspalvelijan kommentti oli, että "on vähän kaukana tuo 16.12.". Ennakoitu toimitus olisi siis ollut 11.12.. Kaukanahan se 16. päivä on juu... Ei kyllä nikotellut sen enempää. Ymmärsi vihjeestä, että 16. päivä tulee paketti toimittaa. Hyvä hyvä.
Sitten alkoikin ihmettely, että mitä siellä UPS:ssa oikein tehdään:


HELSINKI, FI
11.12.2008 5:16 TOIMITUKSEN MUUTOSPYYNTÖ VASTAANOTETTU. KÄSITELLÄÄN PAKETIN PALAUDUTTUA UPS-TOIMIPISTEESEEN.
11.12.2008 7:48 TUONTISKANNAUS
11.12.2008 7:48 MATKALLA


WTF??? Onko paketti kuitenkin lähtenyt tulemaan Kouvolaan? Soitto ja tarkistus. Jonomusiikkia kuunnellessa tuli mieleen, että mitä siihen reklamaatioon sitten kirjoittelisi. Asiakaspalvelijan tarkistaessa kahdesta eri tietokannasta selvisi, että paketti on sittenkin vielä varastossa ja tila on "on hold". Kaikki siis sittenkin OK. Ei tarvitse ruveta räyhäämään.

HELSINKI, FI
11.12.2008 11:08 VASTAANOTTAJA ON PYYTÄNYT SÄILYTYSTÄ TULEVAA TOIMITUSTA VARTEN. UPS YRITTÄÄ TOIMITUSTA PYYDETTYNÄ PÄIVÄMÄÄRÄNÄ


16. päivä valkeni.

HELSINKI, FI
16.12.2008 7:35 TUONTISKANNAUS
16.12.2008 7:35 VASTAANOTTAJA ON PYYTÄNYT SÄILYTYSTÄ TULEVAA TOIMITUSTA VARTEN. UPS YRITTÄÄ TOIMITUSTA PYYDETTYNÄ PÄIVÄMÄÄRÄNÄ / TOIMITUS SIIRRETTY


EI OLE TODELLISTA!!! "Toimitus siirretty"??? Ja paketin tilana seurannassa lukee: "poikkeus". Kiehahti. Pari puhallusta ja puhelin käteen. Olin jo valmistautunut haukkumaan viattoman asiakaspalvelijan osaamattomaksi turaajaksi, mutta rauhalliseen tyyliini kysyin, että mitä paketille kuuluu. "Toimitus 16. päivä" oli vastaus. Pyysin tarkistamaan myös "sen toisen tietokannan", niin varmistutaan asiasta. Asiakaspalvelija: "ai niin... sehän onkin hyvä katsoa... täällä on kyllä, että paketti on holdissa... odottappas hetki". Jonotusmusiikkia. 3 minuuttia. Asiakaspalvelijan palatessa linjalle ei luotto ollut kovin korkealla, mutta yllätyin positiivisesti: "paketti on kyllä matkalla, mutta jostain syystä tuo seuranta on vähän epäselvä". Kiitos tiedosta.
Paketti saapui kotiovelle. Kuski katsoi itse vielä paketin päällisin puolin läpi ja totesi, että siinähän on reikä ja jäi odottamaan reaktiotani. Paketissa oli tosiaan tennispallon kokoinen reikä kyljessä, mutta käsi aukkoon työntämällä selvisi, että mitään ei voi olla rikki. Ensimmäisenä vastaan tuli erittäin runsaasti kuplamuovia. Kuittasin paketin.

16.12.2008 13:43 TOIMITETTU

Paketti auki ja toteamus, että tuli juuri sitä, mitä tilattiin ja täydellisessä kunnossa. Masan Sport Conradille lähettämästä kysymyksestä selvisi, että sukset oli myöskin jo valmiiksi laskukuntoiset, eli vahatut. Loistavaa palvelua siis.

Summa summarum

Tunnista tarve. Vertaile. Päädy itselle edulliseen vaihtoehtoon.
Voin varauksetta suositella tilaamista ainakin Sport Conradilta - helppoa ja kätevää. Säästöäkin voi tulla ruhtinaallisesti (omassa tapauksessa ~300€ verrattuna vastaaviin välineisiin ostettuna Suomesta). UPS:n kanssa kannattaa sopia toimituksesta etukäteen, kun saa seurantanumeron ja ilmoittaa vielä tässä vaiheessa puhelinnumero erikseen UPS:lle, että heillä se sitten varmasti on, jos vaikka sitä tarvittaessa sattuisivat sitten käyttämään. Kaikki toimi loppujen lopuksi tässä kaupassa juuri niinkuin pitikin. Nyt Pusselillakin on siis omat sukset ja toivottavasti erittäin pitkäikäiset, itselle sopivat ja hyvät.

Ei kommentteja: