maanantai 1. joulukuuta 2008

Skimbaajan arvio Saalbachista

Tässä viime vuoden Skimbaajan alppikohdearvostelun arvio Saalbachista:

Yksi ehkä Alppien parhaiten säilyneistä salaisuuksista on Saalbach, joka mielletään lähinnä keskitasoisen rinnetykin bailupaikaksi. Se on kuitenkin paljon, paljon muuta. Laaja rinnealue, yksi Itävallan suurimmista, takaa tietenkin erinomaiset mahdollisuudet rinnehiihtäjälle, joka tykkää kurvailla kovaa hyvin hoidetuilla rinteillä. Hevosenkengänmuotoista rinnealuetta kutsutaan ansaitusti Skicircukseksi, ja viikoksi laskettavaa riittää mielin määrin. Hissiverkosto on viime vuosina parantunut huimasti, mikä nopeuttaa alueelta toiselle siirtymisiä ja lisää päivän aikana laskettuja kilometrejä - ajoita kuntohuippusi siis lomaviikolle!

Mutta se mainitsemani salaisuus on offpiste-hiihto. Saalbachin korkeimmallekin nousevat hissit ovat lähes poikkeuksetta aina auki, jopa lumisateen sattuessa, ja tämä takaa puuterilumen metsästäjille mahdollisuuden päästä käsiksi pehmeään lumeen heti lumisateen sattuessa, ja myös pitkälti lumisateen jälkeen, sillä hyviä puuterilumieksperttejä on kylässä yllättävän vähän. Lisäksi rinnealueen metsiköt tarjoavat erinomaisia, suojaisia laskupaikkoja, jossa näkyvyys säilyy hyvänä ja vyöryriskit ovat pienemmät kuin korkeilla, suojaamattomilla paikoilla. Muista silti, että lumivyöryriski on aina olemassa.

Alppien ehkä hulluin afterski löytyy Saalbachista, Hinterhagalmin ladosta. Siellä hikisistä hiihtäjistä puristetaan ulos viimeisetkin energianrippeet. Lato on ahdettu täyteen monot jalassa keikkuvia, humalahakuisia hiihtäjiä, jotka intoutuvat hoilottamaan Alppien parhaimpia menobiisejä täpätäydet oluttuopposet käsissään. Jos hiihtopäivän aikana ei hiki noussut pintaan, niin viimeistään se nousee täällä, sillä lämpötila lähentelee varmasti suomalaisen saunan lukemia. Virallista dresscodea ei ole julkistettu, mutta suosittelen mahdollisimman paljon lika- ja oluttahroja kestävää suhteellisen kevyttä hiihtovermettä. Paikan työntekijöille ei voi kuin nostaa hattua. Ja ahtaanpaikan kammosta kärsiville tiedoksi: kiertäkää tämä lato kaukaa

- Harhaanjohtaja

Ei kommentteja: