keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Katsaus rinnealueeseen (ja hyppyripöytiin)

Schladming, tuo nahkahousujen ja Schwarzeneggerin kotipaikka, sijaitsee Dachsteinin laaksossa, noin tunti Salzburgista itään. Rinnekilometrejä pitäisi olla 175km ja hissejä 81 kpl. Korkeuseroa löytyy vajaan 1300m verran. Kaikki rinteet ovat tykitettyjä, joten lunta pitäisi ainakin rinteissä riittävän. Offariolosuhteet eivät välttämättä ole tällä hetkellä ihan parhaat, mutta paikan päällähän me sen näemme. Ja Alpeillahan tunnetusti voi sataa sen puoli metriä lunta vaikka yössä. Tosin kohde on aika lailla puurajan alapuolella, joten Verbierin ja Chamonixin kaltaisiin offari-iloitteluihin tuskin pääsemme.

Hisseillä pääsee liikkumaan hotelliltamme lähes koko laaksoon. Ainoastaan läntinen Galsterbergalmin alue ja itäinen Forstaun / Fageralmin alue ovat vain bussilla mentäviä paikkoja. Kumpaankin mahdollisesti puolipäiväretki, sillä alueet eivät kovin laajoja ole. Skibussia voidaan miettiä myös siirryttäessä Pichlin ala-asemalle, jolloin olemme Hochwurzen-Reiteralm-alueella nopeammin kuin siirtyen hisseillä ja laskien. Planaihin ja Hauser Kaiblingiin pääsee todella nopeasti vain parilla hissinousulla.

Keskitytäänpä hetki eri rinnealueisiin:

PLANAI:
Schladmingin kylästä nostaa iso kabiini suoraan ekan vuoren päälle. Planain laskualue käsittää paljon leveitä, hyvin hoidettuja punaisia rinteitä vauhdikkaaseen kruisailuun. Maailmancupin pujottelu käydään tällä alueella. Planain alue on suurin yksittäinen laskualue yhdessä Reiteralmin kanssa. Todennäköisesti päivämme päättyvät usein pitkään yhtämittaiseen laskuun Planain huipulta kylään (yli 1000 korkeuserometriä) Pitkien punaisten lisäksi löytyy hieman metsälaskua ja offarisaumojakin huipun paljailta alueilta. Jounin paljaita alueita voimme tutkia sitten saunassa...

HAUSER KAIBLING:
Tämä alue koostuu hieman helpommista sinisistä ja punaisista rinteistä. Rinteet ovat selkeitä ja pitkiä ja hissit nopeita. Mahdollinen suunnistuskohde heti ekaksi aamuksi. Iltapäivällä voi sitten jo kokeilla mustaa seiskaa tai merkattu skiroutea 9, mikäli lumiolot vain sallivat (offari). Potentiaalista offarimaastoa löytyy myös Planain ja HK:n huippujen välistä.

REITERALM:
Toinen alueen isoista keskuksista. Paljon leveitä mukavasti tuovia punaisia rinteitä. Useiden suosikkirinne nro:5 on saanut kaverikseen ankkurin tilalle uuden gondolihissin ja itse rinnettäkin on pidennettu hakkaamalla tiellä oleva puusto helvettiin. Tälle alueelle siirtymisessä voidaan käyttää joko skibussia tai tulla siirtymällä laskien ja nousten. Offariolosuhteet olemattomat.

HOCHWURZEN:
Löytyy sinistä ja punaista, pitkää ja lyhyttä. Vähän kaikille kaikkea. Paitsi offareita. Huipulta lähtee 8km pitkä rinne nro:31 joka jatkuu alas Schladmingin kylän laitamille asti. Saletti reisien viimeisten mehujen puristuslasku päivän päätteeksi. Ala-asemalta dösällä keskustaan tai yhden nousun kautta laskemalla. Alueelta löytyy myös iltamäki joka on auki klo 22.00 asti, mutta lippu pitää ostaa erikseen.

FAGERALM:
Itäisin laakso, jonne yhteys vain skibussilla. Jonkun aamu- tai iltapäivän retkikohde. Suurin osa suht lyhyitä sinisiä ja punaisia, mutta mahdollisuus myös kahteen tosi pitkään rinnevaihtoehtoon aivan huipulta Forstaun kylään. Jonkinlainen offarisauma Reiteralmin kääntöpuolen rinteillä.

GALSTERBERGALM:
Läntisin laakso, jonne yhteys myöskin vain skibussilla. Puolipäiväretken määränpää. Mukavan näköisiä punaisia rinteitä ja fiksuja hissejä. Myös iltamäki. Muistuttaa paljon Tapsan suosikkia Sportgasteinia. Huipulla lupaavat offaripaikat, kuten oli Sportgasteinissakin.

Lisämaininta Stoderzinkenin ja Rittisbergin alueista, muttei tietoa meneekö skibussit ja käykö hissiliput. Toivotaan että käy ainakin kahdessa aiemmin mainitussa kaukaisemmassa laaksossa.

YHTEENVETO:
Kohteena muistuttaa paljon Saalbachia. Paljon leveitä punaisia rinteitä niin kruisailuun kuin vauhdikkaaseen tykitykseen. Tehokkaat ja mukavat hissit, paljon edullisia kaljakuppiloita ja alppihumppaa. Uskon että Asunmaat, Jouni ja Pulsa ainakin arvostavat rinnetarjontaa. Allekirjoittanut ja Mats jäävät ehkä kaipaamaan vähän offarimaailmaa, mutta eiköhän niitäkin löydetä ja korvataan hyppyreillä metsäreiteillä loput.