perjantai 2. tammikuuta 2009

Trysil-raportti

Ensimmäisen Åre-Räpellyksen jälkeen näiden hilpeiden reissujen suosi näytti uhkaavasti hiipuvan. Porukka kutistui enää neljään henkeen. Tosin Räpeltäjien iloiseen joukkoon saatiin yksi uusi jäsen kun Miquel liittyi allekirjoittaneen, Matsin ja Ketun seuraan. Toinen Räpellyskin pysytteli Pohjoismaisissa maisemissa kun matkakohteeksi valikoitui matkanjärjestäjälle varsin tutuksi tullut Trysil Norjassa. Ajankohta oli poikkeuksellisesti tammikuun alun sijaan maaliskuun loppupuoli.

Matka starttasi tuttuun tapaan Kouvolasta ja Mats poimittiin matkaan Espoosta. Autolla kohti Turkua Miquelin isän hulppealla BMW X5:llä. Matkalla ehdittiin jo aiheuttaa ensimmäisen kerran pahennusta kun tosimies-Mats ei paljon varoituksista piittaa vaan pisti nortiksi kylmästi huoltoaseman tankkien välissä. Turun sataman lähellä olevassa baarissa ehdimme jo nauttia ensimmäiset oluet, sillä matka oli mennyt niin sujuvasti, että luppoaikaa oli jäänyt hieman toista tuntia. Tuli samalla tunne, että nämä oluet eivät todellakaan jääneet reissun viimeisiksi ja kuinka oikeassa olinkaan...

Laivamatka SeaWindillä Turusta Tukholmaan sujui tutulla lihapullat-sauna-olut-aikaisin nukkumaan kaavalla. Aamulla Tukholmassa meitä tervehti lähes ainutlaatuinen kova pakkasaamu. Matka Trysiliin meni tutuksi tullutta reittiä pitkin ja matkan ainut vähän pidempi paussi pidettiin Malungissa, jossa söimme elämäni Top3-pizzoihin kuuluvat pizzat. Itse asiassa ne kaksi muutakin ovat Ruotsista ja laskettelumatkoilta; toinen saman reissun paluumatkalta samassa paikassa.

Kevään ollessa jo pitkällä ja ajomatkan ollessa poikkeuksellisen lyhyt (450km), saavuimme Trysiliin jo valoisan aikana. Tervetulokeskuksesta vielä avaimet ja mökkiä etsimään. Pienen kiertelyn ja kaartelun jälkeen löytyi keskeltä korkeita kinoksia todellinen tönö. Björn-Einarin omin käsin kirveellä veistämä tonttumökki syvän lumihangen suojaamana. Kynnykset olivat puolimetriset, kalusteet puusta veistetyt, lattia kiveä ja sängyt ja oviaukot suunniteltu 130cm kääpiöille. Se ei paljon menoa haitannut, sillä tässä porukassa ei kanssa Mirkku motkota.
Tämän viikon aikana tuli rinteitä laskettua ehkäpä jopa enemmän kuin millään Räpellyksessä ikinä. Porukan jokainen lenkki laski vauhdikkaasti ja suoraan hissin yläasemalta laskimme lähes suoraa päätä alas asti. Ainoat tauot tulivat hyppyvideoita ja puuterin pöllytyksiä kuvatessa. Norjan tiukka alkoholilaki ja -hinnoittelu pitivät huolen siitä, että oluttuvissa ei tullut liiemmälti notkuttua. Kelin puolesta Trysil-Räpellys tulee aivan Bad Gasteinin reissun jälkeen sillä aurinko paistoi yhtä puolipäivää lukuunottamatta koko viikon.
Laskujen puolesta legendaarisimmista yksityiskohdista tarjosi Kettu ja Mats. Hyvästä puuterimestasta löydettiin hyvä kivi, jonka päältä lähti mukavat ilmalennot pehmeään lumeen. Hienoin hyppy oli ehdottomasti Ketun ennakkoluuloton Noriaki Kasai-mallinen etukeno hyppyrin nokalta. Harmi vain, ettei se etukeno muuttunut alastuloasennoksi missään vaiheessa. Maassa maaten, sukset pitkin rinnettä, oli Ketun reaktio puoli sekuntia kasojen jälkeen: ”Olix hyvä?”

Mats suoritti samassa hyndässä toiseksi tyylikkäimmän suorituksen kun alastulon jälkeinen jarrutus meni vähän pitkäksi ja Norjalainen tunturipuusto sai kokea Matsin kovuuden. Mats myös uhmasi Pohjoismaiden jyrkintä rinnettä vetämällä hivenen tömpäreisen mäen kaikki haarat levällään suoraan alas mutkia tekemättä. Vauhtia oli pitkälti toistasataa kilsaa tunnissa ja ainakin allekirjoittanutta pelotti jo katsoa aivan saatanasti.

Iltaelämän puolelta Trysil-Räpellys oli myös ehdottomasti rankin ja yksitoikkoisin. Mäestä kämpille. Saunaan, safkaa, olutta, viinaa, Güntheria, olutta, viinaa, Teurastaja, olutta, viinaa. Sammumisen jälkeen aamulla kuitenkin urhoollisesti yhdeksäksi mäkeen. Itse ainakin oli reissun jälkeen aivan rikki ja olisi kaivannut toisen lomaviikon lomasta selviytymiseen.

Reissu oli kuitenkin oikein onnistunut ja laskemista sai kauniissa maisemissa upeassa ilmassa aivan riittävästi. Norja oli kuitenkin tuotu Räpellys-kartalle ja matkojen suosion kävijämääräinen notkahdus tulisi jäämään vain yhden vuoden mittaiseksi.
- Misleader

Ei kommentteja: