keskiviikko 1. tammikuuta 2020

La Isla Bonita? Ei, vaan Madonna di Campiglio

Isyysvapaa, koulutehtävät tikattu, aikaa lähtöön 10 päivää. Blogia ei kukaan ole päivittänyt ihan hetkeen, eikä siitä voi ketään syyttää, koska päivittämättömyyshän on jo perinne. Perinteenä on myös, että blogi aktivoituu reissujen alla ja niin käy nytkin. Vuonna 2019 ei Räpellystä ollut (osa meistä toki kävi pari päivää pohjoisessa laskemassa), joten sekin selittää osaltaan hiljaiseloa.

Vaan nyt se hiljaisuus taas päättyy! Lisäsinkin jo sivun reunaan laskurin (näkyy vain webbiversiossa) ja julkaisin aikaisemmin säälinkit Madonna di Campiglioon.

Nyt on vuorossa Campiglioon tutustuminen ja aloitetaan, jälleen perinteisesti, historiasta ja kyläkatsauksesta.

History

Madonna di Campiglion historiasta on hankala löytää seikkaperäistä selvitystä ja Campiglion historia näyttää alkavan vasta 1800-luvun puolella. Nimi Madonna ilmaantuu kuitenkin jo vuodelta 1222 olevassa käsikirjoituksessa, jossa Oprando niminen munkki kertoo työskentelystään sairaalassa, jonka nimi viittaa jumalan äitiin. Alueella on ollut pieni kylä, kappeli (myöhemmin kirkko) ja alueen läpi on viety kauppatavaraa. Siinäpä se.

Turistikohteena alueen historia näyttää alkavan 1800-luvun puolessa välissä, jolloin Giovanbattista Righi, lähes paikallinen herrasmies, osti Madonnasta luostarin rauniot ja muutti sen hotelliksi ja hieman myöhemmin rakennutti omaan piikkinsä laaksoon vievän tien helpottamaan tursimia. Yritteliään jampan työtä jatkoi Franz Josef Itävaltalainen, jonka huhuttiin olevan Itävalta-Unkarin keisarin Franz Josefin äpärä. Liekö tässä perääkin, koska Madonna di Campigliosta tuli 1800-luvun lopulla eurooppalaisten aristokraattien yksi suosikkikohteista ja Campigliossa vieraili jopa keisari Franz Josef ja prinsessa "Sissi" muutamaankin otteeseen.

Ensimmäinen hiihtohissi alueelle pystytettiin 1948. Tätä ennen alueella vaellettiin ja kiipeiltiin aktiivisesti. 1950-luvulta lähiten hissiverkosto on laajentunut ja nyt rinnealueeseen kuuluu yhteensä 150 km rinteitä.

Sanctuary

Pinzolon maakunnassa sijaitseva Sankt Maria im Pein nököttää Val Rendenan laaksossa, jota halkoo Sarca-joki. Kyläkorkeutta Campigliolla on 1522 metriä, joka on tyypillinen korkeus Italian laskukohteille, joissa Räpeltäjät ovat vierailleet - vain Cervinia on jonkin verran korkeammalla. Italia muuten nousee Campiglion vierailun jälkeen Itävallan rinnalle eri räpellyskohteiden määrässä. Forza Italia!

Asukasluku tällaiselle kohteelle on taas tyypillisen pieni ja asukkaita onkin noin 1000. Hiihtokaudella turismin määrä moninkertaistaa kaduilla haahuilevan porukan määrän, mutta ei huolta: hissiverkosto nostaa rinteille jopa 30000 ihmistä tunnissa, joten jonoja ei pääse syntymään. Huhut kertovat myös, että Italialaiset eivät Madonna di Campiglioon laskemaan tule, vaan lähinnä boustailemaan kylille ja kuluttamaan liirojaan Michelintähti ravintoloissa ja designer-kaupoissa. Jos tarjolla on tyhjiä rinteitä, niin se passaa meille.

Madonna di Campiglio sijaitsee Dolomiittien vuorialueella, joten Alppi-räpellyksestä ei voida puhua. Täällä ei joidenkin mukaan jylhimpiä massiiveja nähdä, mutta kerran-pari vuodessa vuorimaisemia öögaava tuskin tästä välittää, tai eroa juuri huomaa. Eron huomaa vain yhden massiivin puuttumisesta...

10 päivää lähtöön ja lumitilanne on erinomainen. Sääennusteet laskuviikolle näyttävät siltä, että ei tarvitse juurikaan olla frozen, vaan Räpeltäjät pääsevät nauttimaan oikeinkin mukavista keleistä.

Katsotaan, josko tässä ehtisi vielä kirjoitella jotain dadaa ennen reissua. Varusteet pitää ainakin katsoa kuosiin ihan viimeistään ensi viikon alussa, jotta ehtii vielä täydennellä tarvittaessa - tiedossa on jo, että osa Räpeltäjistä päivittää ainakin jotain kamoja tähän reissuun, koska kamojen päivittäminen on muodostunut perinteeksi.

Ei kommentteja: