perjantai 6. tammikuuta 2017

Sauze d'Oulx on suomeksi...

niin, mitäpä mahtaa olla. Se ei äkkiseltään selviä. Kumpikaan nimen osista ei näyttäisi tarkoittavan mitään, joka on ilmeisesti 1920-luvulla häirinnyt vallassa olleita fasisteja, joiden on täytynyt etymologisen virheen jälkeen vaihtaa Sauzen nimi muotoon Salice d'Ulzio (suom. Ulzion paju tms.). Sauze d'Oulx on nykyään Sauze d'Oulx ja jos askarruttaa, miten nimi lausutaan italiaksi, niin klikkaapa tästä ja käy klikkaamaassa "kuuntele"-symbolia. Aivan varma en ole tuostakaan lausumisasusta, mutta aion sinnikkäästi sitä paikan päällä yrittää. Ranskaksi voisi olla paikannimi hieman järkevämpää ja helpompaakin lausua, koska paikan kirjoitusasu hieman enemmän sinne viittaa.

Mitä Sauzesta saakaan selville?

Nyt on ensimmäistä kertaa kyseessä sellainen Räpellyskohde, josta ei kovin helposti löydy mitään suurempaa (historia)tietoa. Wikipedia tietää kertoa, että alueella on esi-Roomalaisella ajalla elellyt kelttiläisiä ja että Länsi-Rooman luhistumisen jälkeen Sauzen alueen (kunta olisi kai lähin suomennos sanalle comune) omisti luostari. 1000 - luvulta 1700 - luvulle Sauze oli Ranskalaisten hallussa ja 1713 siirtyi Italialaisten haltuun. Italialaisena Sauze on säilynyt alueella käydystä Assiettan taistelusta huolimatta - Italialaisten pitkät perinteet taisteluiden häviämisessä alkoivat näemmä vasta tuon jälkeen.

Yksi Sauzen kylään laskuista. (vialattea.it)
Jotain lukuja sentään löytyy. Sauze d'Oulxin kyläkorkeus on 1510 metriä ja asukasluku on vuonna 2011 ollut 1510 - siis yksi asukas korkeuserometriä kohden. Coincidence? Totuus on tuolla jossain... Italialaiset ovat muuten pirun hyviä piilottamaan tietoa ja vaikka Italian tilastolaitos netistä löytyykin, on tieto sielläkin hyvin haudattu. Sauzella on kyllä omatkin sivut, mutta minulta ei tuo italia niin hyvin taitu, että sieltä juuri mitään löytäisi. Ei anneta tiedonpanttaamisen häiritä ja tarkastellaankin seuraavaksi mitä löytyy koko Via Latteasta - laskemaanhan sinne ollaan menossa ja kylässähän käydään vain nukkumassa ja syömässä.

Maitoinen tie 

Via Lattea on massiivinen (massiivi huudettu!) talviurheiluparatiisi noin tunnin ajomatkan päässä Torinosta. Alueen keskuksiin kuuluu Sauzen lisäksi Sestriere, Pragelato, Sansicario ja Claviere. Myös Ranskan puolella ja suksin saavutettavissa oleva Montgenévre luetaan alueeseen. Hissilippumme kattannee (ainakin) yhden päivän Montgenévressä ja kuten Harhaanjohtajan rinnekatsauksesta ilmenikin, niin tuskin yhtä päivää enempää sinne tarvitaankaan - sen verran on matkaa Ranskaan hiihdellä. Matalin kylistä on juurikin Sauze ja korkein on viereisen laakson Sestriere (2035m). Sauzessa on väitteiden mukaan laskettu jo 1899 ja se olisi tämän myötä Italian alppiurheilun kehto. Varmaa on, että Sestrieren on perustanut Agnellin suku, joka on ehkä hieman tunnetumpi autoista, kuin Sestrierestä.

Mielakka?
Via Lattea?
Hiihtoalue ei ole kovin uusi - Sauzen puolella lumetusta on (omien sanojensa mukaan) kuitenkin riittävästi, mutta hissit eivät ole moderneimmasta päästä. Toki vanhimmat hissilinjat on rempattu, tai vaihdettu uudempiin ja nopeampiin neljän isuttaviin pikakiitäjiin. Sestriere on hieman toista maata: 2006 Torinon olympialaisten alppihiihdon päänäyttämö on huomattavasti modernimpi keskus, jossa lumetettuja rinnekilometrejä on 120 ja iltalaskutkin ovat mahdollisia. Yhteistä koko Via Lattealle on, että alue on keskimääräistä korkeammalla verrattuna muihin Alppien hiihtoalueisiin ja lumivarmuus tuleekin hyvin pitkälle siitä. Samalla kuitenkin Via Lattea on kuin Kouvola, jossa on keskimääräistä enemmän myös aurinkoisia laskupäiviä vuodessa.











Tätä kirjoittaessa lähtöön on kahdeksan päivää ja lunta on alueella riittävästi. Hissit näyttävät olevan kiitettävästi auki ja rinteistä Sauzen puolella tänään on auki reilusti yli puolet.




p.s. pelkälle "Sauze"-sanalle löytyy toki urbaanista sanakirjasta selitys, mutta ei mennä nyt siihen - rohkeat voivat Googletella, en suosittele.

Ei kommentteja: