perjantai 13. tammikuuta 2017

Laskuviikon sääennuste

Olen jo ainakin kuukauden päivät pommittanut yksityistä Sauzeen lähtijöiden Facebook-ryhmää lähes päivittäisillä sääennusteilla ansaiten samalla parikin uutta lempinimeä.

Tässä tulee "Meten" viimeinen ennuste ennen reissua. Nyt on siis vielä aikaa viilata omia pakkailuja kondikseen.

Viime aikoina ennusteet ovat heilahdelleet melko rajusti. Tällä hetkellä melko varman ennusteen pystyy antamaan neljän päivän päähän - kaikki sen jälkeen on melkoista lottoa. Syy löytyy säämallien erilaisuuksista, joten katsotaanpa molemmat läpi ja käsitellään samalla mahdolliset skenaariot. Molemmat kartat ovat ensimmäiseltä laskupäivältä ja kuvaavat hyvin alkutilanneta.

Eurooppalainen säämalli
Jenkkiläinen säämalli

Molemmissa malleissa on Italian ja/tai Välimeren päällä matalapaineen häntä, joka vaikuttaa myös Piemonten säähän. Eurooppalainen malli povaa mahdollisia lumikuuroja oikeastaan koko viikolle (pl. perjantai), kuurojen huipun ajoittuessa tiistai-keskiviikko-akselille. Sunnuntai, maanantai, torstai ja perjantai ovat potentiaalisesti kirkkaita päiviä.

Jenkkiläiset ennustelevat myös pilvistä ja lunta koko viikolle ja jopa Eurooppalaisia voimakkaampaa matalapaineen rippeiden jämähtämistä Piemonten päälle. Jos tätä mallia on uskominen, niin aurinkoa ei tällä reissulla paljoakaan nähdä.

Molemmissa malleissa on paljon epävarmuutta varsinkin tiistain jälkeen ja lopullinen säähän nähdään vasta paikan päällä.

Lämpötiloista en oikein osaa sanoa mitään. Eikä ilmeisesti osaa sanoa oikein kukaan muukaan. Accuweather lupailee kyläkorkeudelle kylmimmillään -6 astetta (ja se pyörii siinä koko viikon), Bergfex alas jopa -10 astetta ja ylös -16 (tiistaina). Voi siis olla kylmääkin - kerroksia messiin siis.

Sääennusteet päättyvät tähän ja loput sääfiilistelyt tehdäänkin livenä ja omin silmin.

Ei kommentteja: