perjantai 25. joulukuuta 2015

Katsaus Ischgliin - missä ollaan ja oonko mäkin siellä?

Helpompi vastata jälkimmäiseen kysymykseen: olen.
Missä siellä? Kohteen nimi on ainakin itävaltamaisen hankala härmäläisen aivoille, joskin yllättävän helppo lausua: se vaan on Ischgl (demonstraatio).

Itävallan Tirolissa, Paznaun laaksossa sijaitseva Ischgl nököttää kohtuullisen korkealla 1377 metrissä. Kuten linkistä avautuvasta kartasta saamme huomata, on tämä kolkka Itävallasta Räpeltäjille tuntematonta seutua, joten tutustukaamme siihen hieman tarkemmin.

Retoromaniaksi se on ollut Yscla

Ischgl:n tunnettu historia ulottuu noin 1000 vuoden taakse, jolloin aluetta alkoivat asuttaa retoromaniaa puhuvat ihmiset ja myöhemmin, noin 1200 luvulla jo meillekin tutut Walserit, joista kursiivinen maininta löytyy viime vuoden Champoluc-katsauksesta. Koska alueen kulkuyhteydet ovat olleet melko rajalliset, niin kauppaa on käyty niiden kanssa, joihin yhteys on ollut ja 1400-luvulla verovapaasta karjasta on saanut nauttia mm. Schwaabit ja Baijerilaiset. Toisenlaista "karjaa" myytiin 1700- ja 1800-luvuilla, kun kaupankäynti tyssäsi ja alueeltamuutto kiihtyi, jonka seurauksena useat joutuivat jättämään kotinsa ja myymään lapsensa Schwabenkindereiksi ("huutolaisiksi"). Turismi aluella alkoi 1800-luvun lopulla ja Schutzhüttenit ovat muuttuneet vähitellen hotelleiksi ja vilkkaaksi Aprés-Skiksi.  

Ischgl 1890
Ischgl 1890

Viimeksi oltiin massiivilla ilman massiivia

Massiivi on edelleen Dubaissa ja hiihtoalueestakin puhutaan vuoriryhmän nimellä. Lähdemme Silvrettan vuoriryhmälle, joka kuuluu Itä-Alppeihin. Vuoriryhmän korkein huippu, Piz Linard (3411m), sijaitsee Sveitsin puolella. Kolmetonnisia hiihtoalueen laitamilla on useita, korkein huippu, jolle hissillä noustaan on Greitspitz (2872m).

Samnaun Dorf.jpg
Samnaun kesällä
Sveitsin raja on täällä aivan vieressä ja luvassa onkin taas rajanylitystä suksilla - rajan takaisessa laaksossa on Samnaun, jonne on syytä passin lisäksi ottaa reppu ja lihava lompakko (kyseessä on verovapaa alue; ihana tuo sveitsinmaa). Reppu täytetään  brändivaatteilla, hajuilla, parhailla spirituooseilla, tupakilla ja tietysti Swarovskilla. Tullivapaat määrät voi tarkistaa tästä oppaasta. Tarkkana saa olla taas paluun suhteen - postibussin kyydissä 4 tuntia, tai taksitaksa ~150€ ei oikein houkuttele. Toki aina on mahdollisuus yöpyä Sveitsissä... NOT. Samnauniin pitäisi käsittääkseni päästä pariakin "Duty-Free"- reittiä ja takaisin Itävaltaan parilla nousulla. Matkalle osuu myös Euroopan ainoa kaksikerroshissi, joka ainakin on pakko kokea. Rajalla joku on kuulemma joskus nähnyt tullikopin, mutta kopissa ei koskaan valoja, joten rajamuodollisuudet taitavat täällä olla vaan paperilla. Sopii siis Räpeltäjille ilman budjettia.





Alue on erittäin lumivarmaa ja kausi alkaakin Silvretta Arenalla jo marraskuussa ja jatkuu aina toukokuuhun asti. Pääosin hiihto tapahtuu yli 2000 metrissä, joka toki osaltaan vaikuttaa lumivarmuuteen. Kauden aloittaa ja lopettaa vuosittainen Top of the Mountain-konsertti, jossa on vieraillut ihan kohtuullisiakin nimiä, kuten esim. Jon Bon Jovi, Rihanna ja Robbie Williams. Vuonna 2002 saatiin Ischglssä kuulla edellisen kerran todellisen suurmiehen puhetta, kun Bill Clinton julisti sanomaa Message from the Mountains - puheessaan. Vuonna 2016 Message from the Mountains toistetaan, kun minä ja Masa vedämme pitkää tikkua siitä, kumpi saa tällä kertaa valloittaa kymmenet tuhannet ihmiset ja olla jälleen kerran koko maailman keskipisteenä. Inspiroivaa puhetta on kummankaan turha etukäteen harjoitella, koska huttua tulee luonnostaan ja koko ajan muutenkin.

238 rinnekilometriä ja 45 hissiä hoonataan kuntoon sesongiksi ja sesonkihan tunnetusti alkaa siitä, kun Räpeltäjät saapuvat mestoille. Ischgl - olkaa valmiina.



Ei kommentteja: