perjantai 2. tammikuuta 2015

Varusteiden päivitystä: päämääränä uusi kypärä

Vaikka varsinaista kiirusta ei minkään laskuvarusteen päivityksen kanssa olekaan, niin eihän mikään estä haaveilemasta uusista sauvoista, lämpöpohjallisista tai vaikkapa action-kamerasta. Henkilökohtainen taloustilanne tullee parantumaan jonkin verran lähitulevaisuudessa, mutta koska säästelen raskaalla työllä ansaittuja pennosia aina seuraavaa Räpellystä varten, menen varusteiden päivitysasioissakin tarve edellä ja halpoja hintoja kyttäillen. Nyt listalla voisi siis olla jo aikaisemmin mainitsemani kypärän hankinta - vanha on vielä ok, mutta uusi on toki aina hieman turvallisempi, kuin vanha, jota on kolhittu rinteeseen, hissikapuloihin, deuchebagien neniin jne..

Lähden tälläkin kertaa hankinnassa siitä, että tiukka taustatutkimus auttaa minimoimaan vaihtoehdot ja säästää hermoja kaupassa. Kypärä on ainakin meikäläiselle sellainen varuste, joka täytyy päästä ehdottomasti sovittamaan ennen ostopäätöstä: aivoni ovat sen verran pienet, että päänikin on jäänyt about 6-vuotiaan lapsen pään kokoiseksi. Etsitäänpä siis aikuisten pienimpiä kokoja (välille 52-55 osuvan pitäisi istua hyvin) ja hintaluokka saisi olla lähempänä 50 euroa, kuin satasta. Värillä ei niin väliä ja merkitkin katselen sitä mukaa, kun sopivan kokoisia ja näköisiä pottia bongaan. Lähden myös siitä, että hyödynnän mahdolliset tarjoukset = halvemmalla parempi(?). Itsesuojeluvaiston tähän ikään hieman jo kasvettua, koen turvallisuusaspektinkin melkoisen tärkeäksi seikaksi ja avuksi tulikin hieman sattumalta tämä Relaa.comin artikkeli, jossa oli lyhyesti ja selkeästi nostettu esille muutama testeissä pärjännyt merkki ja malli. Suomessa kun ollaan, niin myytävistä kypäröistä löytyy poikkeuksetta CE-merkintä (jos ei löydy, ei kyseessä ole kypärä, vaan lelu) ja sillä jo pääsee pitkälle: perustestit on läpäisty - turvallisuuteen liittyviä seikkoja pyrin löytämään joka tapauksessa arvosteluista ja myyjien esittelyteksteistä. Jos jostain löytyy halvalla FISin vaatimukset (merkintöjä ja standardeja: GS/SG/DH, SL, ASTM 2040, EN 1077 class a ja class b, SNELL 98) täyttävä kypärä, niin sellainen sitten, mutta tuskinpa löytyy.

Tampere on siitä kiva kaupunki, että täältä löytyy mukavasti urheiluliikkeitä: Stadium, Intersport, Sportia ja viimeisimpänä XXL. Budget Sportkin on saavutettavissa (Kouvolassa käväisen ennen Champon reissua joka tapauksessa ja Lempäälästäkin lafka löytyy), joten eiköhän noista jo jonkin verran vaihtoehtoja löydy.

Aloitetaan Stadiumista. Pätevä hakukone pullauttaa ilmoille tuttuja merkkejä: Everest, Salomon ja Head. Listan ensimmäisenä on heti hinnaltaan houkuttelevan oloinen päänsuoja, mutta Everestin U All Mountain F12 ei turvallisuustesteissä ole vakuuttanut. Seuraava. K2 U Thrive ja Head Pro jäävät väliin - K2:n ulkonäkö ei houkuta ja Head Pro:n kohdalla sama "vika", kuin Everestinkin. Skippaan myös Warpit, koska en löydä kyseisistä kypäristä oikein mitään infoa. Tässä kohtaa aletaan lähestyä maagista 100€ rajaa ja alan epäillä, että alle satkulla tästä lystistä ei selvitä. No, turvallisuudesta ei tingitä, joten venytetään sitten tarvittaessa budjettia. Anonin Raider on luokiteltu turvallisuudeltaan keskiverroksi, mutta kun niistä päästään, niin vastaan tuleekin sitten ensimmäinen oikeasti potentiaalinen vaihtoehto: Everest U Ext MIPS HLM. Kokoja on 51cm alkaen, väriäkin voi valita ja standardeista löytyy EN 1077. Hintaa alle satanen. Vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta! Tämän jälkeen Stadiumin hinnat heilahtavat yli 100€ ja mallitkaan eivät houkuttele - iskutesteissä loistanut Sweet Protection Igniter MIPS maksaa suolaiset 249€... Siirrytään seuraavaan kauppaan.

Intersportin kypärävalikoiman hinnat ainakin näyttävät siltä, että budjetti voisi pitääkin. Entäpä sitten mallit ja valikoima muuten? Salomonit skippailen suosiolla - mallit eivät miellytä ja Folksamin iskutesteissäkin esim. Brigade on selviytynyt keskiverrosti. Tarkempi tutkailu paljastaa, että ainakaan nettikaupassa ei monestakaan kypärästä ole tarjolla M-kokoa pienempää mallia ja muutenkaan valikoima ei loppujen lopuksi kummoinen ole, joten jätetään Intersport tähän. Voi skipata siis ainakin yhden kaupan kokonaan sovituskierroksella.

Sportian nettikauppa ei kummoisia tarjoa ja jos haluaa valikoimat kunnolla selville, on kauppaan lähdettävä - onneksi lähin Sportia-Pekka on reilun kilometrin päässä ja samalla reissulla pystyy käymään myös naapurissa sijaitsevassa XXL:ssä, jonka nettikaupan tarjonnan tsekkailen seuraavaksi.

XXL:n lista esille ja tutkailemaan. Silmäys kertoo, että hinnat eivät pahoilta näytä ja joukossa on uusiakin tuttavuuksia. Valitettavasti esim. tästä Etto-merkkisestä kypärästä en löytänyt juurikaan lisäinfoa - ihan hyvännäköinen kuori ja hintakin ok, eli pitänee mennä kauppaan tavaamaan merkintöjä suoraan paketista/kypärän lapuista. Seuraavana listalla mielenkiinnon herättää Scottin Chase MIPS, jonka ominaisuudet (EN 1077 class b) ja ulkonäkökin täsmäävät omiin kriteereihin. Hinta on kylläkin hieman suolainen ainakin XXL:ssä, mutta laitetaan omalle harkintalistalle silti. Täällä muuten (jo ehkä vähän referenssinä pitämäni; sertit: EN 1077 CLASS B, ASTM 2040-11) Sweet Protection Igniter MIPS maksaa alle 200€ ja Kalevan XXL:ssä pitäisi muutama vielä sopivaa kokoa ollakin - pitänee tämäkin huomenna sovittaa.


Seuraavaksi siis sovituskiekka ja kokeiluun lähtee ainakin seuraavat kypärät:
Vasemmalta: Everest U Ext MIPS HLM, Scott Chase MIPS ja Sweet Protection Igniter MIPS


Kaikki saatavilla Suomesta ja hinnatkin ok, jos vertailee nettikauppoihin. Aikakin toki alkaa tulla vastaan, joka tarkoittaa sitä, että vaikka säästäisi vaikkapa Saksasta tilaamalla 15€, niin eipä kypärä Suomessa mitään hyödytä, jos itse on Alpeilla.

EDIT: 3.1. kävin sovittelemassa kaikkia noita kuvassa olevia kypäriä ja kaikki istuivat nätisti päähän. Ehdin jo laittaa Amazon.de:stä tulemaan Sweet Protectionin, kun luvattiin toimitusajaksi 5-8 arkipäivää ja hinnassa olis säästäny 30€. Noh, kun tilaus oli sisällä ja ruutuun pamahti arvioitu toimituspäivä, 17.1., niin tilaus lähti peruutukseen heti. Seuraavaksi pohdiskelen Everestin ja Sweet Protectionin välillä ja ehkä käyn vielä XXL:ssä tinkaamassa Igniterin hintaa. Jos ei hinta tipu, niin päädyn varmaan Everestiin ja säästän 100€. Molemmat hyviä vaihtoehtoja (vaikka Ihana Suoja olis tokikin ei hyvä, vaan PARAS).

EDIT2: Tulipa ostettua uusi kypärä. Päädyin Everestiin. Kuva alla.2 kommenttia:

Fubbetti kirjoitti...

Mites vanha VM?

http://s878.photobucket.com/user/Jap1967/media/jofa_vm_1_zps629fadc2.jpg.html

Pussel kirjoitti...

Vahva ehdokas tuo vanha VM! Ehdottomasti tyylikkäin kaikista vaihtoehdoista. Ja oletteko koskaan kuulleet kenenkään loukkaantuneen laskettelurinteessä VMää käyttäessä?