torstai 14. tammikuuta 2010

Lähtöpäivä lähestyy vääjäämättä ja Verbier on vielä mysteeri, joten tehdäänpä silmäys tulevaan räpellyskohteeseen.

Maantiede

Verbier sijaitsee Lounais-Sveitsissä, Valais:n kantonissa, ja on yksi Sveitsin suurimmista hiihtoalueista. Alue on pääosin ranskankielistä ja saksaa puhutaan pääosin vain kantonin itäosissa.
Kylä on 1500 metrin korkeudessa ja on asukasluvultaan suurinpiirtein Hyrynsalmen kokoinen (kaikkihan Hyrunsalmen asukasluvun tietää). Talvisesonkina asukasluku saattaa nousta yli 30000 asukkaaseen.

Ruokaa, juomaa ja yöelämää

Massakausi jatkuu! Alpeille tyypillisesti ruoka on kovin kovin liha ja juustopainotteista - fondue, raclette, rösti, pierre-chaud... Kaikki laihduttajalle sopimattomia ruokia, joka sopii meille.
Alueelle tyypilliset Zürigschnätzlet (vasikkaa ja sieniä kermakastikkeessa) ja Cervelat (alunperin aivoista tehty makkara) lienee pakkomaistamisen listalla. Ravintoloista La Table d'Adrien kiinnostaa ainakin tulevaa restonomia eniten, onhan sillä edes yksi tähti Micheliniltä.

Juustoja? No totta h*lvetissä, kun kerran Sveitsissä ollaan! Sveitsissä tuotetaan palttiarallaa 450 erilaista juustoa ja koska Verbier sijaitsee lähellä patonginpurijoiden rajaa, tulee Savoien alueelta vielä muutama juustolaatu lisää. Emmentaalin, Appenzellerin ja Gruyèren lisäksi Valais:n alueelta tulee alueen oma Raclette, jonka juuret juontaa 1500-luvulle.

Valais:n alueen tärkeimpiin elinkeinoihin matkailun lisäksi kuuluu viininviljely - sopii ainakin porukan metroseksuaaleimmille jäsenille (jokainen voi miettiä kenelle). Allekirjoittanut ja Harhaanjohtaja pitävät silmänsä auki ravintoloissa ja kaupassa, jotta pullojen kyljestä löytyy AOC merkintä, niin saadaan ainakin paikallista tavaraa. Chasselas (Sveitsissä "Fendant") rypäleistä tuotetut valkoiset ja Gamay rypäleestä tuotetut punaiset viinit menevät probieeraukseen.

Ja sitten asiaa yökiitäjille, eli Skånen Härkä ja Idioottikuningas tarkkana. Huvituksia löytyy!
After-Ski on vilkasta. Médraniin vievältä loppurinteeltä löytyy 1936, joka luultavimmin täyttyy jo hyvissä ajoin juhlivista laskijoista. Jos ei halua katkoa raajojaan parin drinksun jälkeen, kannattaa samantien laskea suoraan kylään ja pistäytyä vaikka Farinet Après Skissä (vuoden 2004 paras after-ski koko maailmassa "Which"-lehden äänestyksessä), jossa mm. joka päivä live-esiintyjä. Paikallisia hiihtopummeja voi käydä high-fiveamassa Pub Mont Fortissa, jossa legendan mukaan joku Suomalaisjamppa nimeltään Yoki (vähän epäilen tätä legendaa... montako Yokia tunnette) joi päivän aikana 44 pulloa Elephant-olutta, joka on vieläkin ennätys. Siinä haaste... MAAAATTSSS!!!
Ilta jatkuu saunan ja ruoan jälkeen Casbahissa, jonka väitetään olevan Verbierin "Rubiini", eli parasta, mitä sieltä löytyy. Kännistä nuorisoa ja pitkää jonotusta, mikäs sen parempaa. Farm Clubilla pitää käydä ehdottomasti, koska se ei ole köyhille ja tuntemattomille. Sovimme yläluokan ja julkkiksien joukkoon, kuin lahna sänkyyn, joten olen kovin pettynyt, jos emme yhtenäkään iltana keskustele siellä James Bluntin ja Diana Rossin kanssa musiikista, tai naita Pulsaa Sarah Fergusonille tai Ruotsin prinsessoille.

Ai mites se laskeminen? No tuota tuota...

4 laaksoa, yli 400 rinnekilometriä, satakunta hissiä, sinistä, punaista, mustaa, offaria, heli-skiitä...
Ja sokerina pohjalla mahdollisuus kavuta 3330 metriin.
Katsokaa itse.


Ei kommentteja: