torstai 1. lokakuuta 2009

Tulevan räpeltäjän pieniä mietteitä

Räpeltäminen, tuo tarinoita ja legendoja liukuhihnalta tuottava taiteenlaji, jonka harrastamista olen kateudesta vihreänä seurannut sivusta vuosien ajan. Nyt vaikuttaisi siltä, että ensi talvena olisi minun vuoroni paikata jättiläismäinen aukko yleissivistyksessä ja lähteä mukaan reissulle, jonka jälkeen mikään ei tule olemaan enää entisensä. Tässä siis hieman ennakkotunnelmia ja odotuksia, jotka edellisen virkkeen perusteella eivät siis ole aivan pienet.

Räpeltäminen jästin näkökulmasta

Koska en ole koskaan räpeltänyt, ajattelin aloittaa kirjoittamalla siitä, minkälaisen kuvan ulkopuolinen on reissuista saanut. Kaukaiset muistikuvani ensikosketuksestani Räpellykseen liittyvät valokuviin, joita reissulla mukana olleet esittelivät jossain joskus. Voin sanoa olleeni myyty kuvasta 1 alkaen. Maisemat, joissa Räpellystä on harrastettu, ovat kuin elokuvista, ja vetoavat kaltaiseeni romantikkoon käsittämättömän paljon. Taitaapa tietomakoneeni taustakuvaksikin olla päätynyt kuva joltain Räpellysreissulta, mikä kertoo reissujen kuvien tasosta paljon, sillä taustakuvakilpailun voittajaa on aikanaan etsitty ihan ammattimaisten luontovalokuvaajien teoksien joukosta. Eräs monista perversioistani on se, että olen talvi-ihminen joten kuvat lumisista vuorenhuipuista ja syvistä nietoksista kirkkaina pakkaspäivinä herättävät minussa aina kovan kaipuun tunteen, varsinkin kun täällä Kotosuomessa nykyilmastolla kahlaamme talvisin loskassa ja paskassa. Mitä upeimpien maisemien lisäksi on kuvista käynyt selkeästi ilmi, että näillä reissuilla sattuu ja tapahtuu kaikennäköistä, eikä porukka turhia pingota. Hyvä ruoka, (hyvä) juoma, lukemattomat tunnit korttipelejä sekä rento yhdessäolon meininki ovat myös näkemäni ja kuulemani mukaan oleellinen osa näitä reissuja. Kaiken kaikkiaan käsitykseni siitä mitä Räpellys on, voidaan kai tiivistää kahteen sanaan: helvetin hauskaa!

Räpeltääkö vaiko eikö räpeltää?

Miksi en ole koskaan räpeltänyt? Vastaus siihen löytyy pääosin kahdesta seikasta: raha ja laskettelemattomuus. Omilla kesätyötienesteilläni ei opiskeluaikani tällaisiin reissuihin olisi ollut millään varaa, vähät rahat kun piti sijoittaa muihin liikuntaharrasteisiin ja niiden lieveilmiöihin. Lisäksi kun en minkäänlaista lasketteluvarustusta ole koskaan omistanut, ei reissuille mukaantunkeutuminen ollut realistinen vaihtoehto, vaan kateellisena oli jäätävä Suomeen kärvistelemään räpeltäjien suunnatessa suksensa kohti toinen toistaan jylhempiä maisemia. Vallitsevan taantuman johdosta ei taloudellinen tilanteeni nytkään erityisen ruusuinen ole, mutta kun mahdollisuus tällaiselle reissulle mukaan pääsemiselle tuli, en siitä millään kyennyt kieltäytymään kun rahaa vähänkin oli, vaikka ilmainen reissu ei tiedossa ole. Itse reissun hinta on kutakuinkin siedettävä, mutta edessä oleva kilpavarustelu reissukelpoiseksi itsensä saattamiseksi on vielä edessä, ja se kieltämättä hiukan hirvittää. No, ainakin ammattitaitoista apua pitäisi olla saatavilla. Ehkä taloudellisia seikkojakin painavampi syy räpeltämättömyyteeni on se, että laskettelu on harrastus, jonka pariin en yksinkertaisesti koskaan ole ajautunut. Kysymys ei ole siitä, etteikö se vaikuttaisi hauskalta ja vauhdikkaalta lajilta, vaan siitä, että kun perheessä tai kaveripiirissä ei ensimmäisen kahdenkymmenen elinvuoden aikana ole ollut lajia harrastavia, niin ei kyllä itsekään muutamaa satunnaista kokeilua lukuun ottamatta ihan helposti mäkeen päädy. No nyt pitäisi siis päästä kokeilemaan lajia oikein todenteolla, joten ”lajit, joita on päästävä kokeilemaan”-lista ainakin lyhenee hieman, ties vaikka tästä saisi uuden harrastuksenkin. Listalle muuten jäävät vielä mm. Curling, seinäkiipeily, Krav Maga (Kiai!), perhosuinti, hohtotennis, superpallotennis, lammaspoolo ja homoporno.

Odotukset ja pelot

Olen elämäni aikana kokeillut laskettelemista muutaman satunnaisen kerran Mielakassa ja Messilässä, pitänyt siitä, mutta siinä se on ollutkin, pysyvästi se ei ole jäänyt osaksi elämääni, ja viimeisestä kerrasta on todella, todella paljon aikaa. (Hehhee, korvatkaa edellisen virkkeen sana laskettelemista jollain muulla sanalla, jättäkää Mielakka ja Messilä pois, niin saatte myös totuudenmukaisen virkkeen…nyyh.) Näin ollen olisin tyhmä, jos en olisi hitusen huolestunut kokemattomuuteni vaikutuksista kykyyni pysyä muiden räpeltäjien perässä, ehkä jopa kykyyni selvitä hengissä koko reissusta. Nyt ollaan kuitenkin menossa Alpeille, ei Mielakkaan tai Messilään, ja kun taitamattomuuteeni lisätään ääliömäisyyteni ja yllytyshulluuteni, ei yhdistelmä ehkä ole kaikista paras mahdollinen. Toivoa vain sopii, että sentään jonkin verran liikunnallisena ääliönä pystyn muutaman Kotisuomen rinteissä suoritetun harjoituskerran avulla saavuttamaan reissusta selviytymiseen riittävän laskutaitotason. Mutta toisaalta hengen voi saada itseltään lähtemään suojatietä ylittäessä, missä tahansa muussakin urheilulajissa, laivan kaiteen ulkopuolella keikkuessa, kerrostalon katolle kiivetessä tai vaikka tiskatessa, joten liiat pelot sikseen ja rinteeseen! Voisiko tällaiselle reissulle pääsyn kunniasta kieltäytyä? Ei, varsinkin kun tunnun olevan mies, joka ei sano juuri koskaan ei, mutta jolle sanotaan ei lähes aina. Lopuksi viralliset odotukseni reissulle: laskemisen iloa ja vauhdin hurmaa, huikeita maisemia, rentoa kaljoittelua ja korttipelejä sekä tietenkin hulppeaa seuraa ja spontaaneja tempauksia. Reissulla lupaan tarjota: muutamat komeat lipat ja Idioottikuninkaan paluun.

TJ?

Pimeä ja märkä syksy mennee yhtä nopeasti kuin aina ennenkin, ja vuodenvaihteen jälkeen räpellyskuume lienee käsin kosketeltavissa omaltakin kohdaltani, ja jo nyt alkaa ajatus reissusta ajoitellen pyöriä päässä. Räpellysneitsyyden menettäminen on todella jännittävä ja kiihkeä asia, joten matkatovereiltani haluaisin kysyä: lupaattehan olla helliä?

-Idioottikuningas

1 kommentti:

Räpeltäjä kirjoitti...

Yhtä odotettua kuin itse Räpellys ovat olleet Idioottikuninkaan neroutta lähentelevät kirjoitukset eri foorumeilla. Tästä on hyvä jatkaa ja josko sitä allekirjoittanut ja pojukin saisivat aikaiseksi kirjoitella raporttia Saalbachista ja Sälenistä.

- Harjaanjohtaja